Forum Call of Duty Strona Główna Forum Call of Duty
Największe polskie forum Call of Duty

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki  RSS www.callofduty.plRSS  Strona WWWStrona www.callofduty.pl
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
MP Dawnville Step By Step
Autor Wiadomość
Crosser

Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 20:03   MP Dawnville Step By Step

Witam,
Tak na dobry początek tutaj postanowiłem przygotować mały poradniczek dla nowych graczy. Zawiera on porady czy też tricki do bardzo popularnej w multi mapy Dawnville, z położeniem szczególnego nacisku na używanie snajperki i rozstawianego karabinu maszynowego. O ile bowiem latanie z dowolną inną bronią wygląda mniej więcej tak samo, to te dwie IMHO wymagają pewnej finezji i - przede wszystkim - znajomości mapy. Dlatego też podaję tu najlepsze moim zdaniem pozycje dla obu gnatów. Jeśli gracie dłużej możecie sobie odpuścić dalsze czytanie - stworzyłem to głównie pamiętając, jak bardzo taka wiedza pomogła by mi na samym początku przygody z grą :) Kwestię kamperstwa pozostawiam na boku, bo to sprawa indywidualnego podejścia i temat na inną dyskusję. Wszelkie konstruktywne uwagi i komentarze mile widziane. Enjoy.

<<1>> idealna miejscówka do skasowania *pier* strzelca w kościele (church). I właściwie tylko do tego. Małe pole ostrzału, mała swoboda ruchu - dłuższe siedzenie tam i czekanie na okazję to lamerstwo, chyba że osłaniamy kumpli biegnących przez cmentarz.
<<2>> wyrwa w murze daje świetną osłonę, przy okazji nie ogranicza widoku. Pamiętaj jednak drogi graczu, że kampienie na spawnie przeciwnika zdecydowanie nie jest fair. (UWAGA! Łatwo oberwać od gościa na 7)
<<3>> moje ulubione miejsce. Pozwala na kasowanie trudnych do ugryzienia kamperów w oknach hotelu (hotel). Strzał trudny (konieczna postawa wyprostowana), ale daje mnóstwo satysfakcji. Stosując metodę shoot&duck jesteśmy niemalże nie do zdjęcia.
<<4>> ciekawe miejsce. Skacząc po murku widocznym w lewym rogu możemy dostać się na mur stykający się ze ścianą kościoła (chuch). Miejscówka o dobrej widoczności, jednak bardzo odsłonięta w porównaniu z poprzednią.
<<5>> pierwszy trick z MG. Wbrew pozorom możliwe jest położenie się na murku o szerokości 20cm :D A to bardzo niemiła niespodzianka dla nadciągających przeciwników, zwłaszcza zważywszy na przewagę wysokości w stosunku do "normalnie" ustawionego karabinu.
<<6>> pozycja analogiczna do poprzedniej, jednak z drugiej strony kościoła (church). Jeśli nasz kumpel obsadzi stacjonarny MG, nacieranie od strony cmentarza (graveyard) zmieni się w prawdziwe piekło (UWAGA! Łatwo zarobić kulkę, jeśli przeciwnik przejdzie przez pocztę [post office])
<<7>> bezpieczna pozycja dobra i dla MG, i dla snajpera (dla pierwszego stosunkowo lepsza, jeśli na mapie panuje tłok). Szczególnie warto ją obsadzić jeśli wróg naciska nas na spawnie – praktycznie odcina to trasę przez sierociniec (orphanage) i ruiny (ruins), pozwala też pozbyć się kłopotu na dwójce.
<<8>> to z kolei druga strona medalu – pozycja do ostrzału ruin przy 7. Generalnie zmasowany atak bezpośrednio na spawna to lamerstwo, ale warto czasem się tu zasadzić. Można też stanąć w okienku obok.
<<9>> ta dziura w murze nie jest specjalnie atrakcyjna dla snajpera, ale warto o niej wspomnieć. Można z niej wykosić wszystko w promieniu kilku metrów od 3 (optymalnie ładunkiem wybuchowym).
<<10>> chyba najbardziej zabójcza pozycja. Daje widok na całą ulicę oraz budynki wzdłuż. Wrogowie ze spawnem na dziedzińcu (courtyard) właściwie nie mają szans na zdjęcie strzelca ukrytego w kawiarni (cafe) – chyba, że sami mają niezłego snajpera. (UWAGA! Inteligentni przeciwnicy wybiorą trasę przez hotel – z jego okien jesteś gumową kaczuszką)
<<11>> na wrak transportera można bardzo łatwo dostać się, skacząc po zderzaku. Miejsce dla snajpera mało atrakcyjne (10 zaraz obok jest o niebo lepsze), za to MG spisuje się znakomicie. (UWAGA! Jeszcze większe zagrożenie ze strony hotelu) W ostateczności, jeśli się zagapiliśmy i za późno na odwrót, możemy przyczaić się i przeczekać wewnątrz wraku – przy odrobinie szczęścia może się udać.
<<12>> a to już hotel, w którego oknach często siedzi połowa drużyny. Zwróć uwagę uwagę na bardzo dobrą osłonę, jaką oferuje parter w porównaniu z piętrem. Wada – zdecydowane zawężenie pola widzenia.
<<13>> Piętro hotelu. Postawa leżąca, pole widzenia i dobra osłona resztek ściany czyniło miejsce idealnym dla obu „specjalistów”.
<<14>> kolejny trick z MG. W podstawowych mapach Cod (bez rozszerzenia „uo” na początku) niemożliwe jest rozstawienie karabinu na parapecie. Możliwe jest za to położenie się na nim razem z bronią :) )) Wymaga to odrobiny wprawy – należy (rzecz jasna trzymając MG) wskoczyć na parapet, kucnąć, nacisnąć PPM (domyślny celowania) i robić malutkie kroczki, aż postać „zaskoczy”. Kłaść można się w większości okien, należy jednak liczyć się z tym, że po pierwsze postać „wystaje” z framugi, jest więc łatwa do ustrzelenia, po drugie zaś łatwo dostać kolbą po głowie, jeśli kumple zawiodą i nie upilnują naszych pleców.
<<15>>, <<16>>, <<17>> nie ma co się rozwodzić, pozycje pokrywające trasę wzdłuż torów. Jeśli nie trafisz za pierwszym razem (o ile używasz snajpy) wróg prawdopodobnie (jeśli używa mózgu – z pewnością) uskoczy w bok i podejdzie bliżej chroniąc się za budynkami, co zwykle czyni cię trupem. Jeśli masz MG możesz próbować walki, jednak zwykle jak już pierwszy padnie, to drugi pośle ci stromym łukiem gotyckim granat i po zawodach.
<<18>> kolejna precyzyjna miejscówka, z przeznaczeniem do zdejmowania snajpera na 10. Poza tym nic specjalnego, lepiej podejść bliżej hotelu.
<<19>> alternatywa do 12, daje nieco lepszą widoczność za cenę całkowitego zasłonięcia kościoła. Osobiście preferuję ją ze względu na możliwość ubijania wrogów po wschodniej stronie ruin.
<<20>> kolejny murek. Przydaje się zwłaszcza do krycia mocno nękanego spawnu na dziedzińcu, pokrywa „martwe pole” po prawej stronie stacjonarnego karabinu.
<<21>> wisienka na torcie. Na czołg możemy dostać się bardzo łatwo po błotniku lub też murku. Jak widać możliwości ofensywne tej pozycji są imponujące – dwa MG zdławią każdy frontalny atak. Flanki jak zwykle odsłonięte, kłopotem może też być przyzwoity snajper zasadzony w kawiarni (cafe).
<<22>> świetna pozycja do wspierania szturmu na hotel. Przeciwnicy zwykle koncentrują się na ruinach i kafejce, warto więc przejść naokoło i zrobić im niespodziankę.
<<23>> na ruiny poczty dostaniemy się z wraku czołgu. Screena nie trzeba chyba opatrywać szerszym komentarzem, wspomnę tylko, że miejsce to jest bardzo ryzykowne – kulka może nadejść każdej strony, dlatego też nie ma sensu włazić tam, jeśli nie mamy nikogo z teamu za plecami.
<<24>> nie wszyscy wiedzą, że przez te (i inne również) okna można bez problemu wskakiwać do budynku jak i go opuszczać. Wystarczy z odrobiną wyczucia podczas skoku nacisnąć klawisz kucania. Mała rzecz, a cieszy :) I czasem ratuje tyłek, nawiasem mówiąc.
<<25>> pozycja bliźniacza jedynki. Zamiast strzelca możemy pozbywać się wrogów wybiegających frontem. Szczerze mówiąc jedno z mniej atrakcyjnych miejsc dla samotnego snajpera, może się jednak przydać do wspierania natarcia na kościół.
<<26>> druga pozycja w kafejce. Ponad łukowatym murem możemy ustrzelić wrogów wybiegających z dziedzińca, chociaż lepiej zainteresować się dziesiątką lub jedenastką. Sam wybieram to miejsce tylko jeśli dwie poprzednie są już obsadzone, żeby nie włazić sobie nawzajem w drogę.
Ostatnio zmieniony przez cieć Wto 30 Maj, 2006 07:36, w całości zmieniany 1 raz  

Cavalorn 

Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 21:04   

Naprawde fajny poradnik. Gratz za pomysl, no i przydaloby sie wiecej takich opisów map, takze do cod2 :P Sam to robiles? :D

Btw. Takie male pytanko, troche nie na temat: Ma ktoś moze widok mp_burgundy cod2 z "lotu ptaka"? (a najlepiej jeszcze pare innych mapek) :)

Crosser

Wysłany: Pon 22 Maj, 2006 23:14   

Cavalorn napisał/a:
Naprawde fajny poradnik. Gratz za pomysl,

dzięki :)

Cavalorn napisał/a:
no i przydaloby sie wiecej takich opisów map,

zrobi się, tylko muszę znaleźć wolną chwilę, bo to dość czasochłonna zabawa...

Cavalorn napisał/a:
takze do cod2 :P

Jeśli chodzi o mnie, to na moim złomie cod2 nie ruszy, :( pozostaje więc liczyć na innych :)

Cavalorn napisał/a:
Sam to robiles? :D

No jasne. Od początku do końca. Plagiaty mnie nie kręcą :twisted:

timon

Wysłany: Wto 23 Maj, 2006 14:21   

Zrób Carentan PLEASE!!

VasiLiev 

Gram w COD:: COD-UO COD-2
Wysłany: Wto 23 Maj, 2006 18:16   

no zrób takie cuś do Carentan

anem_

Wysłany: Pią 07 Lip, 2006 14:51   

mógłbyś przy okazji zrobić jeszcze tutorial na temat celowania poszczególnymi broniami gdzie trzeba strzelać albo co mieć w jakim miejscu celownika by zabić :P bo mnie czasami irytuje gdy mam centralnie na celowniku głowe strzelam 3 razy a koles dalej żyje :> nie wiem co jest nie tak niesmiertelny ? :neutral:

Cavalorn 

Wysłany: Pią 07 Lip, 2006 15:06   

Poprostu w niego nie trafiasz.

stOjek@codforum.brv.pl 

Gram w COD:: COD
Wysłany: Nie 03 Gru, 2006 10:00   

co do tego poradnika 8) na cod 1.1 gram w klanie który jest najlepszym polskim klanem na awp oczywiście w wersji 1.1 8) dawn to nasza mapka klanowa i jedziemy na niej wszystkie klany (sry za offtopa) i tak naprawde z wszystkich tych miejscówek każdy player ze skillem lub chociaż z dobrym wzrokiem trafi cie nawet bez scpd 8) sry jeżeli cie uraziłem ale ten poradnik jest dla dzieci które pierwszy raz w życiu wlazły na server pubil i nie wie co ma do chu*a pana zrobić :neutral:

cieć
podaj cegłę

Wysłany: Nie 03 Gru, 2006 20:10   

stOjek@codforum.brv.pl napisał/a:
ten poradnik jest dla dzieci które pierwszy raz w życiu wlazły na server pubil i nie wie co ma do chu*a pana zrobić

Takie osoby tez tu wchodzą. A skoroś taki mądry to zrób poradniki do innych map.

Regulamin!
Szukaj!

Crosser

Wysłany: Pią 15 Gru, 2006 23:20   

Stojek:
Cytat:
Jeśli gracie dłużej możecie sobie odpuścić dalsze czytanie - stworzyłem to głównie pamiętając, jak bardzo taka wiedza pomogła by mi na samym początku przygody z grą

i w sumie moglbym w tym miejscu wysmiac Cie za brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem i zakonczyc, ale przez uprzejmosc tego nie zrobie. spytam za to o adres Waszego serwera i chetnie wpadne przetestowac Wasz zabojczy aim, bo bardzo jestem ciekaw jak mnie zdejmiecie np z 10 celujac od dziedzinca (a ze z hotelu latwo dostac to zauwaz, napisalem), gdzie bez lunety w szparze okna mozna zobaczyc moze ze 3 piksele mojego modelu na krzyz. nie wspominajac juz o tym, ze nawet najwiekszy wirtuoz podlega pewnym prawom gry (i nie tylko), takim jak na przyklad "pistolet maszynowy nie ma skupienia ognia karabinu powarzalnego" czyli, tlumaczac dla "dzieci" - mozesz sobie celowac idealnie we mnie ale jesli jestem poza zasiegiem efektywnym twojego gnata kule i tak poleca Panu Bogu w okno (a inteligentny gracz nie siedzi na tylko czekajac az wrog dobiegnie na 3 metry i wpakuje mu serie w klate). a gram sporo i jeszcze nie spotkalem (poza rifle serwami ofkors) takiego teamu, w ktorym wiekszosc ludzi latalaby z bolt action albo chociaz polautomatami ktore faktycznie moglyby mi z wiekszego dystansu zagrozic.
nie czuje sie dotkniety, wrecz przeciwnie, konstruktywna krytyka jest mile widziana i nigdy nie twierdzilem, ze to ultimate guide to cod. niemniej jednak wlozylem w to troche sensownej pracy, poparlem to sensownym materialem i uzupelnilem o przestrogi i porady i dlatego uwazam, ze poradnik jest wartosciowy. po czym przychodzi taki ktos jak Ty i wyjezdza z tekstem "no fajnie ale jak grasz z wymiataczem takim jak ja to i tak Cie zabije". koniec przekazu. i Ty chcesz, zeby Cie traktowac powaznie? raczy Pan zartowac...

podpisuje sie pod Cieciem - jestes lepszy to podziel sie swoja wiedza, bardzo chetnie sie czegos nowego naucze. do tego jednak czasu - :lol:

cieć
podaj cegłę

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 10:27   

Zastanawiam się czy nie dodać tego poradnika (oraz mp_harbor) na stronie w dziale Poradniki :arrow: Dla graczy, jeśli jego autor wyrazi na to zgodę.
Co o tym myślicie :?:

Regulamin!
Szukaj!

Wiewior 

Gram w COD:: COD-UO
Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 12:42   

Jestem za a nawet przeciw :mrgreen: Tylko, żeby się autor zgodził bo bez tego ani rusz :!:

sido 
Admin ;-)

Gram w COD:: wszystkie CODy
Wysłany: Wto 19 Gru, 2006 14:32   

również za... chcę również przypomniec, że takie poradniki już kiedyś (w 2004 roku) były na stronie www.callofduty.pl , napisał je Kafelnikov (pewnie jest już teraz gdzieś daleko ;-) z którym kiedyś graliśmy razem w klanie r3 ;-)

Ostatnio zmieniony przez sido Wto 19 Gru, 2006 14:35, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu